Федерацията по кърлинг плаща 30 хил. лв за участие в Евро 2006

Участието на българския национален отбор по кърлинг на предстоящото европейско първенство в швейцарския град Базел струва 30 хил. лв. Това заяви за "Дневник" генералният секретар на Българската кърлинг асоциация и старши треньор на тима Любомир Велинов. Той добави, че Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) не покрива всички разходи по подготовката и престоя на отбора в Базел, но с помощта на странични средства от приятели на този спорт е осигурена необходимата сума за заминаването на отбора. В края на всяка седмица националните състезатели тренират на кърлинг базата в село Якимово, а през седмицата - в Зимния дворец.


"През януари 2007 г. започва строежа на нова кърлинг база в Монтана, която ще включва пет игрални полета, басейн и боулинг пътеки. Финансирането на проекта ще се поеме от община Монтана и местни предприемачи. Инвестицията ще погълне около 3 млн. евро", обяви Велинов. Той подчерта, че в момента кърлинг спортът в България няма никакви спонсори и се практикува на напълно аматьорски начала. Одобреният от ДАМС бюджет за 2006 г. е 90 хил. лв., но реалните разходи на централата са в размер на 250 хил. лв. на година.


В шампионата в Швейцария, който ще се проведе между 8 и 16 декември, участие ще вземе единствено мъжкият национален отбор в състав Тихомир Тодоров, Стоил Георгиев, Светлин Рангелов, Илиан Кирилов и Николай Рунтов. България е в група Б1 заедно с представителните тимове на Италия, Австрия, Испания, Белгия, Латвия, Чехия, Литва, Словакия и Хърватия.

Ключови думи към статията: