Олимпийският новак

В средата едва на второто си десетилетие, кърлингът е сред най-младите у нас. И въпреки това вече има представяне, което го нарежда в първата десетка на Европа - 8-ото място на мъжкия ни отбор от първенството на континента в Лейкербат (Швейц) през 1997 г. Родината на кърлинга е Шотландия, а у нас е пренесен от Любомир Велинов, по чиято инициатива е създаден Българският кърлинг съюз през 1990 г.
Още през 1991 г. е и първото ни международно участие на най-високото възможно равнище - световното в Шамони (Фр). От тази година Българският кърлинг съюз е член на европейската и на световната федерация.
За първи път получаваме домакинство за голяма международна проява, когато през 1994 г. в София е световният шампионат за младежи и девойки до 21 г. Също в София през 2004 г. бе и европейското за мъже и жени.
Бързото развитие кърлинга у нас доведе до създаването на 24 клуба, включително и с участието на инвалиди с колички. Поради оскъдната материална база техният брой сега е едва 8. Ентусиазмът намери израз в изграждането на първата в България специализиране зала за кърлинг, която е извън столицата - в близкото до Монтана село Якимово. Леденото покритие за кърлинга е достатъчно да е 1 сантиметър, а размерите на залата са 5 на 50 метра. И, както твърдят в Българския кърлинг съюз, за времето, за което в пиков час се стига в София "Люлин" до "Младост", за същото време отборите от столицата отиват на тренировка в Монтана.
Българският кърлинг съюз се ръководи от 3-членен Управителен съвет с председател Огнян Сапунов и генерален секретар Любомир Велинов.

01.02.2006

 

Мнения по темата: